Program

Ha också koll på vår Facebooksida. Där kan vi enklare ändra om det blir dåligt väder och även vara lite mer spontana och gå ut med aktiviteter med kort varsel.

Alla exkursioner är ju generellt beroende av bra väder och kan komma att flyttas beroende på väderförhållanden. Kolla med kontaktpersonen om du är intresserad av att åka med för att förvissa dig om exkursionen genomförs som annonserat!

Vi försöker nu tydligare styra programpunkter så att de är lätt tillgängliga från våra två ungefärliga kärnområden vilka är:


Västerås med omgivande kommuner

och

Borlänge-Falun-Ludvika

Gemensamt program 2023


Lördag 22 april - Årsmöte i Skräddartorp, virsbo (surahammars kommun)

- 11.00 Samling och därefter naturvandring i närområdet 

- 12.30 mingel och förtäring (föreningen bjuder)

- 13.30 Årsmötesförhandlingar

- 14.30 Föredrag av Lars-Ove Wikars om insektslivet på Hälleskogsbrännan. Bildvisning från brännan av Joakim Thornell. Se också info iInocellia.

Det blir även försäljning av materiel och publikationer. Vi bjuder på något att äte. Anmälan till Thomas Harry, thomas.harry2@gmail.com


16-18 juni—Sveriges entomologiska förenings riksmöte i Arjeplog

Arrangör är i år Norrlands entomologiska förening och Fjärilar i Norr. Alla är välkomna.

Anmälan och info här: https://ffpl.weebly.com/entomologmoumlte-2023.html


Mellan 1 & 20 juli. Nattlys på död ved i Färmansbo urskog, norr om Ramnäs.

Vi går en runda med pannlampor en varm kväll för att titta på kvälls- och nattaktiva insekter, särskilt på död ved. Medtag egen lampa, helst pannlampa. Samling runt 19.00 vid parkeringen i Färmansbo urskog. Ledare Lasse Wikars 070-981 32 10. Datum bestäms någon dag innan, kolla hemsidan.


 

Västmanland 2023


Lördag 15 april 2023. Vårbin i Amsta, Kolbäck

Vi spanar efter vårpigga bin och deras parasiter i solbelysta sandsluttningar. Ansvariga: Hans Lindmark och Thomas Harry. Samling 13.00 på parkeringen vid tågstationen i Kolbäck. Anmälan till Hans lindmark, hans.si.lindmark@gmail.com


Lördag 6 maj. Åholmen i Västerås kommun OBS Nytt datum

Utfärd till ”lycksalighetens ö” som den kallats. Numera en holme med ädellövskog som fått åldras. Ursprungligen en ”romantisk” park anlagd av Gustaf Reuterholm anlagd på 1700-talet. Den intilliggande Bondholmen är också mycket intressant med sina gamla lindar och ekar och den gravanläggning i form av ättehög som Reuterholm anlade som familjegrav. Samling 11 .00 vid parkeringen på Åholmen. Anmälan till Thomas Harry, thomas.harry2@gmail.com, 070-465 70 41.

Karta

Lördag 20 maj. Fjärilar på Ängsö, Västerås kommun

Vi besöker det fagra Ängsö. Om vädret äär gynnsamt hittar vi kanske den sällsynta gullvivefjärilen. Samling vid Circle K.macken i Irsta, kl. 9.30. anmälan till Joakim Thornell, 070-302 61 33, thornelljoakim@gmail.com

Lördag 10 juni. Bioblitz Västmanland i Norsa, Köping

Med början kl 10.00 kommer vi att vara med på Västmanlands andra Bioblitz. Vi är flera föreningar som tillsammans med Studiefrämjandet anordnar en s.k. bioblitz då vi försöker hitta så många arter som möjligt under en dag. Många spännande aktiviteter kommer att  pågå hela dagen och kvällen. Ta med hela familjen - barnvänligt!  Vi vill gärna ha insektskunniga från föreningen på plats som hjälper till med artbestämning. Ansvarig: Thomas Harry, thomas.harry2@gmail.com, 070-4657041.

Karta


Lördag 17 juni. Nätfjärilar i Munkhyttan, Lindesberg

Här finns flera vackra och mer eller mindre sällsynta nätfjärilar. Bland annat väddnätfjäril, sotnätfjäril och asknätfjäril. Vi kommer bland annat att få höra om deras livscykler och om arbetet med reservat och skötsel. Såklart kommer vi se andra arter också. Guidar gör Claes Eliasson tillsammans med Joakim Thornell. Det är också ett samarrangemang med Närkes insektsförening. Vi träffas kl 11:00 på den största av parkeringarna till Munkhyttans fjärilsreservat som befinner sig på vägen ner mot Spångabäcken och Hammarby strax efter Munkhyttans skola, där man eventuellt också kan parkera. Anmälan till Joakim Thornell, 070-302 61 33, thornelljoakim@gmail.com.

Karta


Lördag 17 februari 2024. Innemöte i västerås.

Vi återkommer om föredrag mm. Anmälan till ansvarig: Thomas Harry, 070-465 70 41. thomas.harry2@gmail.com.

Dalarna 2023


Lördag 13 maj. Gaddsteklar i sandmarkerna i naturreservatet Båtstad - Mellsta, strax norr om Borlänge

Ledare Matilda Elgerud. Samling badplatsen vid Båtstadsjön 10.00.

Kartlänk


Lördag 17 juni. Bioblitz i Dikarbacken, Falun.

På Naturskolans marker strax söder om Falun letar vi småkryp på ängar, i skog och i vatten. Samling Dikarbacken 10.00. Mer info (anmälan behövs ej): Uno Skog, uno.skog@gmail.com, 070-531 45 46


1 juli. Trollsländor och fin skog i Rogsån, norr om Falun

Eventuellt tittar vi även på insektsgnag i gammelskogen intill ån. Ledare Uno Skog. Samling Jungfru-rondellen (på baksidan av macken) för samåkning 10.00

Kartlänk


Bioblitz Fulufjället

Denna aktivitet har tyvärr ställts in.


28/9—1/10 Workshop om svampar och insekter i Ore.

Boende på Ejhedens Ekopark i stuga eller tält. Anmälan genom mykologiska föreningen eller till Lasse Wikars, lars.wikars@gmail.com.

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Jag accepterar”.  Klicka för att läsa mer om vår behandling av personuppgifter.